Locatie

Laatste actualiteiten

Sinds kort worden vrouwen die hun auto in Seoel willen parkeren, behoorlijk in de watten gelegd. In de... lees meer

Sinds kort hoef je niet meer naar Eindhoven toe om een kijkje te nemen in de terminal van... lees meer

EINDHOVEN - De 66 parkeerplaatsen van HPM Onroerend Goed rond Eindhoven Airport mogen blijven. Het bedrijf... lees meer

Eindhoven luchthaven

Eindhoven Airport (ook wel genaamd Vliegbasis Eindhoven) is met ruim drie miljoen passagiers de meest gebruikte regionale luchthaven van Nederland. Het vliegveld is gelegen aan de westkant van de stad en is deels in gebruik voor de burgerluchtvaart. Daarnaast heeft het een militaire functie. Voor vakantievluchten komt het vliegveld meer en meer in trek.
 
Het civiele deel van de luchthaven is in gebruik bij o.a. de maatschappijen Corendon, Ryanair en Transavia. Dit zijn vooral charter vluchten in de zomermaanden.

Beleving, comfort en snelheid

Het vliegveld beoogt een goede (inter)nationale bereikbaarheid te bieden. Dit met als voornaamste doel de regio zich economisch te laten ontwikkelen. Duurzaamheid en veelzijdigheid is wat de vliegbasis wil bieden als multimodaal vervoersknooppunt. Daarbij zijn beleving, comfort en snelheid belangrijke elementen.

Ontstaan en geschiedenis

Het vliegveld is in 1932 opgericht en droeg toen de naam Welschap. Het was nog een grasbaan. Mede dankzij Frits Philips, die zelf sportvlieger was, kreeg het vliegveld steeds meer betekenis. In de oorlog kreeg het vliegveld onder de Duitsers de naam Fliegerhorst. Het vliegveld werd toen ook uitgebreid.
 
Om de geluidsovelast voor bepaalde wijken te beperken is in de jaren 80 een nieuwe startbaan aangelegd. 

Passagiersaantallen, vliegbewegingen

Eindhoven Airport vervoerde in 2013 ruim 3 miljoen passagiers en is daarmee het grootste regionale vliegveld van Nederland. 
 
Het aantal vliegbewegingen is in de afgelopen jaren gegroeid. In 2000 waren dat er 18.085, in 2013 was dit aantal toegenomen tot 24.850. Er is verdere groei voorzien voor de komende jaren. 

Werken op het vliegveld

Het vliegveld biedt werk aan ongeveer 1200 personen, zowel burgers als militairen. Zij zijn werkzaam in uiteenlopende beroepen, zowel dienstverlenend, commercieel als technisch.

Inrichting

De bestaande terminal is in 2013 opnieuw ingedeeld. Er zijn veel winkels bijgekomen en balies voor douane en voor het inchecken van passagiers. Ook is de terminal uitgebreid met een uitbreiding voor aankomende reizigers, nieuwe kantoorruimten en een hotel. De terminal kan daardoor vijf miljoen reizigers per jaar verwerken.
 
Op verschillende locaties in de terminal is horeca gevestigd, waaronder ook een a la carte restaurant. Er is dus ruime gelegenheid tot het nuttigen van een drankje of een hapje.

Bereikbaarheid

Als multimodaal vervoersknooppunt kan de Airport met verschillende soorten vervoer bereikt worden. Zo is het vliegveld goed per openbaar vervoer bereikbaar vanaf het NS Station. Hiervoor kan de reiziger gebruik maken van de HOV1 lijn 401 en vervolgens de AirportShuttle lijn 400. Ook zijn er streeklijnen (103 en 145) van de maatschappij Hermes. Vanuit Utrecht en Amsterdam zijn er snelle busverbindingen. 
 
Met de auto is de luchthaven ook prima bereikbaar: dit kan door vanaf de N2 (de rondweg) de afrit 29 te nemen. In 2017 zal een nieuwe provinciale weg een rechtstreekse verbinding met België (Lommel) brengen. 
 
Parkeren is tegen een voordelig dagtarief mogelijk (mits vooraf gereserveerd). 
De parkeervoorzieningen bevinden zich o.a. in de directe omgeving van de terminal. Naarmate de afstand groter wordt zijn de tarieven lager. De parkeerplaatsen die het verst verwijderd zijn van de terminal worden bediend met een shuttle bus.
 
Op de Kiss&Ride strook kan 10 minuten geparkeerd worden.
eazzypark