Locatie

Laatste actualiteiten

SCHIPHOL - Bestuurders van elektrische auto’s kunnen sinds kort ook hun voertuigen... lees meer

Schiphol Smart Parking promotiecode 2014. Schiphol heeft regelmatig kortingsacties maar hier bestaan geen... lees meer

afmetingen handbagage

Handbagage in het vliegtuig

Handbagage meenemen tijdens de vlucht kent een aantal regels. Helaas zijn die regels bij bijna elke vliegmaatschappij anders. Dit schept veel onduidelijkheid bij reizigers. Hieronder proberen wij het een en ander te verduidelijken.

Stuks handbagage

Bij vrijwel elke vliegtuigmaatschappij is het mogelijk om maximaal 1 stuk handbagage per persoon mee te nemen. Sommige maatschappijen zijn hier soepeler in dan de ander, maar ga altijd uit van 1 stuk handbagage per persoon. Het kan zijn dat er streng wordt gecontroleerd door het grondpersoneel en dan kunt de bagage niet meenemen. Als u Business of First Class vliegt is het vaak mogelijk om meer handbagage mee te nemen. Naast een tas of trolley handbagage is het mogelijk om een jas, paraplu, camera of andere kleine benodigdheden mee te nemen aan boord van het vliegtuig.

Gewicht van de handbagage

Het meest variërende aan handbagage is het gewicht. Vrijwel elke maatschappij heeft andere eisen. Zo mag je bij Ryanair bijvoorbeeld maar 5 kilo handbagage meenemen, waar KLM 10 kilo toestaat. Gemiddeld genomen ligt het maximale gewicht van handbagage rond de 7 a 8 kilo. Het is raadzaam om voor uw vlucht na te kijken hoeveel kilo handbagage u mee mag nemen. Zo kunt u onvoorziene kosten of een hoop gedoe aan de incheckbalie voorkomen.

Afmetingen handbagage

De afmetingen van de handbagage die u mag meenemen zijn helaas per maatschappij erg verschillend. De International Air Transport Association (IATA) geeft het advies om de lengte + breedte + diepte afmetingen in totaal op ongeveer 115 cm te laten uitkomen. Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen gaan niet boven deze afmetingen zitten, tenzij er veel ruimte is in het vliegtuig. Let er bij het kopen van een tas of trolley voor handbagage op dat de afmetingen bij elkaar opgeteld niet boven de 115 centimeter komen. Veel winkels verkopen tassen die aan deze afmetingen voldoen.

Vloeistoffen

Sinds enige tijd zijn er regels met betrekking tot vloeistoffen in de handbagage. Alle vloeistoffen (inclusief crèmes en foams) moeten in een plastic zakje gedaan worden met een capaciteit van maximaal 1 liter. De verpakkingen van de vloeistoffen mogen ieder niet meer dan 100 ml bevatten. Ook een fles van 250 ml, waar nog een kwart in zit, mag niet mee het vliegtuig in. De vloeistoffen moet je uit de handbagage houden en apart laten zien bij de security check. Alle vloeistoffen die je in de handbagage laat zitten kan in beslag genomen worden.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen waardoor u wel een hoeveelheid vloeistof boven de 100ml kunt meenemen. Deze uitzonderingen gelden voor medicijnen, dieetvoeding en babyvoeding. In alle gevallen moet u dit melden aan het security personeel. In het geval van medicijnen moet u een doktersvoorschrift of een bewijs dat de medicijnen van u zijn bij de hand houden. Andere uitzonderingen op deze regel zijn producten die u in een tax-free winkel kunt kopen. Meestal zitten deze winkels achter de security check waardoor u gewoon kunt winkelen zonder controle. Ook wordt elk vloeibaar product dat u in de tax-free winkel koopt verzegeld. Deze verzegelde producten kunt u meenemen als handbagage.

Bijzondere handbagage

In sommige gevallen kan het zo zijn dat u voorwerpen wilt meenemen die te kwetsbaar zijn om in het bagageruim te vervoeren, maar te groot zijn voor in uw handbagage. Voorbeelden zijn kunstwerken, glas of ander breekbaar materiaal. In dit soort gevallen kunt het beste contact opnemen met het grondpersoneel. Zij kunnen een passende oplossing voor u verzinnen. meestal is het geen probleem om deze voorwerpen mee te nemen, maar het kan zo zijn dat de bagage geweigerd wordt.

Handbagage per luchtvaartmaatschappij

Naast algemene informatie omtrent handbagage zijn er ook een aantal pagina's beschikbaar waarop we de handbagage informatie per luchtvaartmaatschappij verder toelichten.

KLM logo Handbagage KLM
Ryanair logo Ryanair handbagage
Transavia logo Transavia handbagage

Easyjet logo

Easyjet handbagage
Arkefly logo Arkefly handbagage

 

schiphol%20smart%20parking